• Hoe onderhoud je je gietijzeren producten?

    Hoe onderhoud je je gietijzeren producten?

    Wat hebben de All-in-one cast iron skillet, Dutch Oven of Flat pan met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal gemaakt van robuust gietijzer! Dit krachtige materiaal is niet alleen perfect om op open vuur mee te koken, maar biedt ook tal van andere mogelijkheden. En als u uw pan goed verzorgt, is deze bijna onverwoestbaar. Hoewel een gietijzeren pan misschien niet de goedkoopste optie is, is het absoluut een investering die de moeite waard is! Met de pannen van Barebones weet u zeker dat je de komende tijd heerlijke recepten kunt bereiden. Nou ja, of de gerechten lekker worden, hangt natuurlijk niet alleen af van de pan.

    Voordelen van gietijzeren pannen

    Laten we eens kijken naar de geweldige voordelen van een gietijzeren pan:

    • Duurzaamheid: Zoals we eerder al zeiden, zijn gietijzeren pannen bijna onverwoestbaar. Deze stevige, maar dus ook zware, pannen zijn gemaakt van materiaal dat ontzettend lang meegaat en tegen een stootje kan.
    • Veelzijdigheid: Gietijzeren pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen. Of je de pan nu op het fornuis, in de oven, op open vuur of op een barbecue wilt gebruiken, deze pannen kunnen het allemaal aan.
    • Natuurlijke antiaanbaklaag: In tegenstelling tot koekenpannen met chemische antiaanbaklagen, hebben gietijzeren pannen een natuurlijke antiaanbaklaag. Met een beetje olie en warmte activeer je deze laag. Als de laag na verloop van tijd slijt, kun je deze makkelijk vernieuwen. Geen gedoe met stukjes antiaanbaklaag in je eten!
    • Gelijkmatige warmteverdeling: Het materiaal houdt warmte ontzettend goed vast en geleid warmte als de beste. Dit betekent dat je gerechten, of het nu vlees of een heerlijk broodje is, gelijkmatig wordt gegaard. Zelfs bij hoge temperaturen zal je eten niet snel aanbranden, dankzij de dikte van het materiaal.

    Je hebt een gietijzeren pan gekocht. En nu?

    Gefeliciteerd met je gloednieuwe Barebones pan! Nu je deze geweldige pan in handen hebt, is het tijd om te gaan koken. Het mooie is dat alle Barebones pannen al zijn ingebrand, wat betekent dat de antiaanbaklaag al aangebracht is. Dus je kunt meteen beginnen met het bereiden van de meest heerlijke recepten!

    Je pan onderhouden

    Dagelijks onderhoud
    Na het koken van een heerlijk gerecht is het het handigst om de pan schoon te maken terwijl deze nog warm is, maar niet té heet natuurlijk, anders loop je het risico je vingers te verbranden. Spoel de pan af met warm water, maar gebruik geen zeep. Zeep beschadigd de antiaanbaklaag. Gebruik eventueel voorzichtig een afwasborstel, Chain Mail Cleaner of de Iron Cast Scraper als er toch wat etensresten zijn achtergebleven.

    Mochten er hardnekkige plekken zijn, wrijf dan voorzichtig wat zout en olie op de plek en spoel opnieuw met water. Als dit niet meteen werkt, herhaal het proces dan een paar keer. Dat kan ook een teken zijn dat het tijd is om de anti-aanbaklaag te vernieuwen.

    Na het schoonmaken, droog de pan af en zet deze kort op een laag vuurtje om ervoor te zorgen dat al het achtergebleven vocht verdampt. Smeer daarna een dun laagje olie over de pan, meestal is een theelepel voldoende. Zorg ervoor dat de olie gelijkmatig verdeeld is en er geen ophopingen zijn. Laat de pan volledig afkoelen en voilà, je pan is klaar om in de kast te zetten!

    Anti-aanbaklaag vernieuwen
    Na verloop van tijd raakt de anti-aanbaklaag versleten, maar gelukkig is het super eenvoudig om deze nieuw leven in te blazen. Voordat je de laag vernieuwt, geef je de pan een goede schoonmaakbeurt. Begin met het goed afwassen van de pan met warm water en zeep. Dit keer gebruik je wel zeep om er zeker van te zijn dat alle achtergebleven vuiligheden verdwijnen, inclusief eventuele roestplekjes.

    Smeer vervolgens de pan in met olie. Zorg ervoor dat je de binnenkant, buitenkant en handvat allemaal meeneemt. Alle zijden van de pan moeten bedekt zijn met een dun laagje olie. Hoewel Barebones gietijzeren pannen zijn ingebrand met zonnebloemolie, kun je ook andere soorten gebruiken, zoals plantaardige olieën zoals maïsolie of koolzaadolie. Nadat je de pan hebt ingesmeerd, wrijf je de pan goed in totdat deze niet meer vettig oogt.

    Nu is het tijd om de pan te verwarmen. Zet de pan in een voorverwarmde oven op 230 graden en zet een timer voor 30 minuten. Tijdens het verwarmen kan er wat rook ontstaan, dat is normaal. Zorg ervoor dat de keuken goed geventileerd is. De vloeibare olie zal tijdens het proces transformeren tot een nieuwe anti-aanbaklaag. Gebruik altijd een oven voor dit proces, niet het fornuis, zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.

    Na 30 minuten haal je de hete pan uit de oven. Breng nu een nieuwe laag olie aan en zet de pan opnieuw in de oven voor 30 minuten. Herhaal dit proces totdat je drie of vier lagen olie hebt aangebracht. Laat de pan daarna afkoelen, en je bent helemaal klaar om allerlei heerlijke recepten te koken!

    Je pan bewaren
    Hoe je de pan bewaart, is eigenlijk belangrijker dan waar je de pan bewaard. Zorg ervoor dat je pan altijd helemaal droog is. Zelfs een klein druppeltje vocht kan roest veroorzaken, en roest doet afbreuk aan die mooie anti-aanbaklaag die je net hebt aangebracht. Dat willen we natuurlijk vermijden. Als je pan onderdeel is van een stapel pannen, leg dan een vel keukenpapier, een droge vaatdoek of iets anders tussen de pannen om de oppervlakken te beschermen.

    Nog wat extra tips

    Koken met gietijzeren pannen is al een eitje, en we hebben nog wat extra handige tips voor je!

    • Gebruik liever geen ijzeren spatels en bestek in je pan, omdat harde materialen het gietijzer kunnen beschadigen. Kies in plaats daarvan voor houten, siliconen of rubberen spatels en bestek.
    • Laat geen eten in de pan zitten. Dit is niet alleen niet goed voor de pan, maar je gerecht wordt er ook niet smakelijker op.
    • Spoel je pan direct af na gebruik, terwijl hij nog lekker warm is van het koken. Dat maakt schoonmaken het makkelijkst. Terwijl jij geniet van je maaltijd, kan de pan afkoelen en kun je hem daarna gewoon in de kast zetten.
    • En wees niet bang om te experimenteren! Koken in gietijzer vergt misschien wat extra tijd, maar eenmaal gewend, wil je nooit meer terug naar je gewone koekenpan.
    Categorieën: